Hendek Güncel
HV
29 MART Cuma 02:24
Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert

Dikbayır: Doğum borçlanmasından geriye dönük yararlanamayan kaç kişi var?

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin tarafından yazılı olarak yanıtlaması istemiyle meclise bir soru önergesinde bulundu.

SİYASET
Giriş Tarihi : 21-07-2022 10:43
Dikbayır: Doğum borçlanmasından geriye dönük yararlanamayan kaç kişi var?

İYİ Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Sakarya Milletvekili Ümit Dikbayır, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin’e yanıtlaması istemiyle bir soru önergesinde bulundu. Dikbayır, erkeklere iş hayatına atılmadan askerlik yapıp askerlik borçlanması imkânı sağlanırken, kadın çalışanların sigortalı olmadan önce yaptığı doğumlarda borçlanabilmesine dair bir çalışma olup olmadığını Meclise sunduğu yazılı önergede belirtti.

Dikbayır: ‘’Bilindiği üzere yürürlükteki mevzuata göre SSK'lı, Bağ-kur'lu ve memur kadın çalışanlar bir çocuk için 2 yıl olmak üzere toplamda 3 çocuk için 6 yıla kadar borçlanma hakkına sahiptir. Ancak uygulamada bir adaletsizlik söz konusudur. Kadınlarda doğum borçlanması sadece sigorta başlangıcından sonraki doğumlar için geçerlidir. Yani kadınlar sigorta başlangıcı öncesinde yaptıkları doğumlar için borçlanmamaktadır. Bu durumda kadın çalışanlar sadece prim gün sayısı kazanmakta ancak sigorta başlangıçlarını ve dolayısıyla emeklilik yaş şartını geriye çekme imkânına sahip olamamaktadır’’ diye belirtti.

Dikbayır: ‘’Oysaki erkek çalışanlar için getirilen askerlik borçlanmasında erkekler iş hayatına atılmadan önce yaptıkları askerlik sürelerini borçlanabilmekte ve böylece emeklilik yaş şartını geriye çekebilmektedirler.

Bu bağlamda;

1- Adaletsizliği kadınlar lehine kaldıracak; ilk sigortalı oldukları tarihten önce yaptıkları doğumları borçlanabilmeleri için bir çalışmanız bulunmaktamıdır?

2- Kayıtlarınıza göre bu doğum borçlanmasını geriye dönük yapamayan kaç kadın çalışanımız vardır?

3- Kadınlarımızın iş hayatında pozitif ayrımcılık görmeleri için hangi uygulamalar ne zaman hayata geçecektir?’’ diye ifade etti.

Cemil Tekin

AdminAdmin

YORUMLAR