Hendek Güncel
HV
28 MART Perşembe 21:53
Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert Advert

Büyükşehir’den bisiklette yepyeni bir hamle: Turuncu Bisiklet yakında yollarda

Büyükşehir Belediyesi, Bisiklet Şehri unvanını kazandırarak dört bir yanına bisiklet yolları inşa ettiği Sakarya’da yepyeni bir projeyi daha hayata geçiriyor. 750’si şehir bisikleti ve 250’si katlanır bisiklet olarak üretilen Turuncu Bisiklet, trafik yoğunluğunu azaltmak ve sağlıklı bir yaşam için bisiklet kullanımını artırmak için TUBİS uygulamasıyla uygun fiyata kiralanacak. Başkan Ekrem Yüce, “Yeşili, maviyle buluşturan, şehri kuşatan bisiklet yolları ve projeleriyle dünyada bir marka olacağız” dedi.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 26-05-2023 18:01   Güncelleme : 26-05-2023 18:12
Büyükşehir’den bisiklette yepyeni bir hamle: Turuncu Bisiklet yakında yollarda

Sakarya Büyükşehir Belediyesi, bisiklet alanında şehirde tarihi adımlar atmaya devam ediyor. Önce Dünya Bisiklet Şehri unvanına, sonra ise Avrupa Spor Şehri ödülüne layık görülen Sakarya, son 3 yılda dünyanın en prestijli bisiklet kupalarına ev sahipliği yaptı. Bunların yanı sıra Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem Yüce’nin bizzat yönettiği “500 Kilometre Bisiklet Yolu” hedefi için önemli bir yol alındı.

TUBİS Turuncu Bisiklet

Bisiklet alanında bir dünya markası haline gelen Sakarya’da yepyeni bir proje daha hizmete alınıyor. Büyükşehir’in toplamda 1000 adet bisikletin Yeni Nesil İklim Dostu Bisikletli Ulaşım Projesi: TUBİS Turuncu Bisiklet projesinin tanıtım programı 15 Temmuz Demokrasi Meydanı’nda gerçekleştirildi. Kiralanacak bisikletler meydanda sergilendi, protokol üyeleri araçlarla kısa bir tur gerçekleştirdi.

Törene Başkan Yüce’nin AK Parti Sakarya Milletvekili Murat Kaya, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Akıllı Şehirler Daire Başkanı Yıldırım Bayar, SESOB Başkanı Hasan Alişan, Sakarya Ticaret Borsası Başkanı Mustafa Genç, Sakarya Gazeteciler Cemiyeti Başkanı Sezai Matur, ilçe belediye başkanları, meclis üyeleri ve vatandaşlar katıldı.

Çevre dostu ve sağlıklı ulaşım aracı

Tanıtım programında konuşan Başkan Ekrem Yüce, çevre dostu ve kilo, strse, uyku ve kalp sağlığını doğrudan etkileyen bisikletin kullanımını yaygınlaştırmak için önemli adımlar attıklarını ifade etti. Bunlar arasında en önemlileri olan TUBİS projesiyle birlikte şehirde bisiklet konusunda yeni bir farkındalık süreci başlayacağını kaydeden Yüce, 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık periyotlarla ve uygun fiyatlara kiralama yapılacağını ifade etti.

TUBİS uygulamasıyla

Verilen teknik bilgilere göre TUBİS bisikletleri, rengini Sakarya’nın meşhur kabağından aldı. Büyükşehir Bilgi İşlem Dairesi kiralama, ödeme, tamir, teslim işlemlerinin yapıldığı ve bilgilendirmelerin yer aldığı bir uygulama geliştirdi. Kullanım olarak gelişmiş teknik özelliklere sahip bisikletler, 14 Haziran’dan itibaren Sakarya’nın tüm lokasyonlarında kullanılmak üzere kiralanacak. Kiralamalar ilk etapta yalnızca Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’nden yapılacak.

“Sakarya için çok değerli bir proje”

Detayları anlatan Başkan Ekrem Yüce, “Bugün tanıtımı için bir araya gelmiş olduğumuz Turuncu Bisiklet (TUBİS) projemizde şehrimize kazandırdığımız çok değerli projeler arasındadır. Malumunuz bisiklet kullanımı çevre dostu ulaşımda bir numara. Havadaki yani atmosferdeki egzoz miktarını azaltarak hava kirliliğini önlemektedir. Bunun yanı sıra sağlığa da birçok faydası mevcuttur. Kilo problemine çare olur, stresi azaltır, uyku probleminizi azaltır, kalp sağlığınızı artırır, kas oluşumunuza fayda sağlar dolayısıyla yaşlanmayı geciktirir” dedi.

1, 3 ve 6 aylık kiralama

İlk süreçte 750 şehir bisikleti ve 250’si katlanır olmak üzere ilk etapta 1000 adet bisikletin kiralanacağını ifade eden Yüce, “Ayçiçek Vadimizde; 750 adedi şehir bisikleti ve 250 adedi katlanır bisiklet olmak üzere totalde bin adet bisikleti, bisiklet severlere kiralıyoruz. 1 aylık, 3 aylık ve 6 aylık olmak üzere 3 şekilde kiralayabileceğiniz bisikletlerde bakım ve onarım için hiçbir ücret talep etmiyor, olası bir tamir işlemini bizler üstleniyoruz.  Kiralayacağınız bisiklette ücretsiz olarak bisiklet kilidi ve sepet mevcut olacak olup talep etmeniz halinde kask ve çocuk koltuğunu da cüzi bir fiyatta kiralayabileceksiniz. Çevre dostu bir Belediye olarak gerçekleştirdiğimiz bu proje sayesinde hem hemşerilerimize aktivite imkânı sunuyor hem de sağlıklarını korumalarına katkı sağlıyoruz. TUBİS projemiz 14 Haziran’da başlayacak.” ifadelerini kullandı.

Yeşille maviyi buluşturan yol

Sakarya’da bisiklete dair projelerden ve Sapanca Gölü’nden Kocaeli sınırına ulaşan yeşil ve maviyi buluşturan bisiklet yolundan bahseden Yüce şöyle dedi: “Dünyanın en fonksiyonel bisiklet parkuru olan Ayçiçek Bisiklet Vadisinde 17 Mayıs’ta Bike Fest’i başlattık. Dünyayı misafir ettiğimiz Sakarya’mızda; ülkemizden ve dünyadan birçok sporcuyu, sporseveri ağırlıyoruz. Bisiklet kiralama istasyonları ve bisiklet bakım istasyonları hizmeti veriyoruz. Durmaksızın bisiklet yolu inşa ederek bisiklet yolumuzu 180 kilometreye çıkarttık. Yollar bittiğinde Sapanca Gölü kenarından Kocaeli Büyükşehir sınırına kadar bisikletiyle gidebilmiş olacağız. Bu güzergâh dünyada eşi benzeri olmayan, yeşille maviye buluşturan çevre dostu ender güzergahlardan biri olacak. Hedef 500 kilometre bisiklet yolu ve şehirde maksimum bisiklet kullanımıdır”

“Sakarya bunu hak etti”

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Coğrafi Bilgi Sistemleri Genel Müdür Yardımcısı Dr. Akın Kısa, “Bu projenin hayata geçmeden önce altyapının hazırlanması gerekiyordu. Ama Büyükşehir Belediye Başkanımız çoktan bisiklet yolları, kazandığı ödüller, dünya çapındaki bisiklet organizasyonları ile birlikte bu ortamı hazırlamış. Sakarya bu projenin hakkını sonuna kadar hak etti” dedi. AK Parti Milletvekili Murat Kaya ise, Şehri ilmek ilmek şehri işleyen bir Büyükşehir Belediye Başkanımız var. Tabiki biz bu enerjiyi, bilgiyi, birikimi başımızdaki liderimizden alıyoruz. 1994 yılında Ak Partili belediyecilik anlayışını bizlere öğretiyor bizde onunla beraber yollarda koşuyoruz” diye konuştu.

Turuncu Bisiklet Nedir?

* 750 adedi şehir bisikleti ve 250 adedi ise katlanır şekilde olacak, toplamda 2 çeşit hizmete alınacak.

* Kiralandıktan sonra vatandaşlardan bakım ve onarımı için ücret alınmayacak, tüm işlemler belediyeye ait olacak.

* Kiralama 14 Haziran’dan itibaren ilk etapta sadece Camili Mahallesi’ndeki Ayçiçeği Bisiklet Vadisi’ndeki kiralama ofisinde bizzat yapılacak.

* Kiralama bedeli:

1 aylık 100 TL.

3 aylık 250 TL.

6 aylık 400 TL.

* Kask kiralama:

1 aylık 15 TL.

3 aylık 30 TL.

6 aylık 50 TL.

* Çocuk koltuğu kiralama:

1 aylık 30 TL.

3 aylık 60 TL.

6 aylık 100 TL.

* Kiralama gecikmesi halinde her gün için 1 aylık kira bedelinin 10'da 1'i kadar ücret uygulanacak. Gecikme 10 günü aşar ise konu hukuk boyutuna taşınacak.

* Çalınması ve kaybolması halinde ise kiralayan kişinin en yakın emniyet birimine gitmesi gerekecek. Alınacak tutanak ile kiralama ofisine gelip başvuru yapacak. Çalıntı bedeli 1.500 TL.'yi ise başvurudan sonra 30 gün içinde ödemesi gerekecek.

* Bisikletin zarar görmesi durumunda ise kiralama ofisine gelinerek hasar ücretsiz giderilecek. Kasıtlı zarar verildiği tespit edilir ise onarım bedeli kiracıdan rücu edilecek.

AdminAdmin

YORUMLAR