Hendek Güncel
HV
30 NİSAN Salı 07:28
Advert Advert

EVCİL HAYVANLARDA İÇ VE DIŞ PARAZİT İLAÇLAMASININ ÖNEMİ

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "EVCİL HAYVANLARDA İÇ VE DIŞ PARAZİT İLAÇLAMASININ ÖNEMİ" konulu bilgilendirmede bulundu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 12-06-2023 13:19
EVCİL HAYVANLARDA İÇ VE DIŞ PARAZİT İLAÇLAMASININ ÖNEMİ

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "Evimizi paylaştığımız kedi, köpek, kuş vb. ayrıca ekonomik olarak beslediğimiz sığır, koyun, keçi vb. hayvanlardaki iç ve dış parazitler insanlara geçer mi? Bunlardan insanlara bulaşan paraziter hastalıklar nelerdir?

Tehlike boyutu nedir? Çok sevdiğimiz evcil hayvanlardan ayrılamadığımıza göre tedbir olarak parazitlerden korunmak için neler yapabiliriz? Genelde aynı yaşam alanlarını paylaştığımız bu can dostlarından bize bit, pire, kene, uyuz vb. dış parazitler bunlar ve bunların taşıdığı enfeksiyon hastalıklar son derece gerek can dostlarımız için gerekse biz sahipleri için çok tehlikeli ve sağlık için son derece tehlikelidirler. Ekto parazitler çevreye olan yayılma şekline örnek bir adet pire ya da bit yaşam boyunca yüz adet yumurta yapabiliyor. Gerisini siz düşünün.

Kenelerin farklı türleri insanlarda hastalık oluşturabilen bazı patojenleri bulaştırabilmektedir. Kenelerden insanlara bulaşan başlıca hastalıklar Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA), Lyme hastalığı, Q ateşi, Kene kaynaklı ensefalit, Akdeniz benekli ateşi, Monositik erlihyoz, Granülositik erlihyoz, Babezyoz olarak sıralanabilir. Çok şükür elimizde parazitleri yok etmek  için elimizde çok etkili ilaçlar mevcut çok rahatlıkla bu parazitleri yok edebiliyoruz. Yalnızca periyodik olarak aylık can dostlarına dış paraziter ilaçlama yapmak şart.

İç parazitlerden özellikle ekinekok kistleri hem insan sağlığı hem hayvan sağlığı için çok önemlidir. Parazitlerden insanlara  bulaşma, genelde ayaktan, ağızdan, gözden üç yolla bulaşır eğer can dostlarımıza periyodik ilaçlama yaparsak bu konuda da çok şanslıyız. Elimizde çok etkili ilaçlar mevcut. Can dostlarımıza iç parazitler için tek uygulama yeterli değil iki ayda bir düzenli ilaçlama yapmak lazım ilk ilaçlama 3-4 haftalıkla başlanabilir. Köpeklerde ilk tekrarı 20 gün sonra ve devamı her iki ayda bir düzenli yapılmalıdır. Sizlere ve can dostlarımıza sağlıklı günler dilerim." dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR