Hendek Güncel
HV
30 NİSAN Salı 05:05
Advert Advert

EVDE BESLEMİŞ OLDUĞUMUZ KUŞLARDA, KEDİ VE KÖPEKLERDE DEPRESYON OLUR MU?

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "EVDE BESLEMİŞ OLDUĞUMUZ KUŞLARDA, KEDİ VE KÖPEKLERDE DEPRESYON OLUR MU?" konulu bilgilendirmede bulundu.

GÜNCEL
Giriş Tarihi : 23-10-2023 16:22
EVDE BESLEMİŞ OLDUĞUMUZ KUŞLARDA, KEDİ VE KÖPEKLERDE DEPRESYON OLUR MU?

Veteriner Hekim Mustafa Yıldız, "İnsanlar ruhsal hastalıkların, yalnız insanlara mahsus olduğunu sanırlar. Gerçekler ise öyle değildir. Evcil hayvanlarda tıpkı insanlar gibi zaman zaman depresyona girebilirler. Muhabbet kuşu, kedi, köpek ve evde beslenen diğer hayvanların, insanlarla aralarında  duygusal bir bağ oluşur. Bu bağın kopması, evcil hayvanın terk edilmesi, ilgisizlik ya da hayvanlara karşı kötü davranışların hayvanları depresyona sürükler.

Hayvanların depresyona girdiğini aslında bazı davranışlarla kendilerini anlatmaya çalışırlar. Hayvanların sergilemiş olduğu davranışlar dikkate alınmadığı taktirde, sağlık durumları daha da kötüleşir. Örneğin depresyona girerek tüylerini yolan muhabbet kuşu tedavi edilmez ise bu kez tüylerini yolmakla kalmıyor, kendini ciddi şekilde gagalayarak bedenlerine derin yaralara neden olurlar. Bu da kuşun zamanla tedavi edilmezse kuşun maalesef ölümüne sebebiyet verebilir. Yani depresyon sonucu intihar ediyor. Köpek ve  kediler ise depresyona girdiklerinde kuyruk ısırma, bacak ısırma ve sürekli bir yerlerini yalama belirtisi veriyor ve depresyonu atlatamazsa can dostu bu kez kuyruğunu koparıp yiyebilir.

HAYVANLARIN DA DEPRESYON İLAÇLARI VAR

Hayvanların depresyonu atlatmalarında en büyük destekçilerinin yine sahipleri olduğunu, desteklerinin yetmediği durumlarda ilaçla tedavileri yapılabilinir. Serbest veteriner hekimlerde hayvanlara özel depresyon ilaçları mevcuttur. Ancak öncelikle can dostuna sahibinin desteği ve sevgisiyle ve ilgileriyle evcil hayvanlar depresyonu atlatılabiliyorlar. İleri hastalık durumlarında serbest veteriner hekimlerden yardım alabiliriz. Ayrıca ağır depresyonlarda ilaç can dostunuza serbest veteriner hekim meslektaşım ilaç takviyesi yapabilir. Böyle durumlarda hayvanlar için üretilmiş depresyon ilaçları mevcuttur. Halkımıza ve can dostlarına sağlıklı, mutlu ve güzel günler dilerim." dedi.

AdminAdmin

YORUMLAR