Hendek Güncel
HV
16 ARALIK Salı 14:15
Advert Advert Advert

YAĞLI GÜREŞ GÜNDEMİNE DAİR!

Cemil Tekin
Cemil Tekin
Giriş Tarihi : 19-06-2025 15:45

YAĞLI GÜREŞ GÜNDEMİNE DAİR!

Sekapark Yağlı Pehlivan Güreşleri geride kaldı

Geçtiğimiz hafta sonu CW Enerji Türkiye Yağlı Güreş Liginin 3. ayağı olan Kocaeli Sekapark Yağlı Pehlivan Güreşleri, Kocaeli'de düzenlendi. Kıyasıya mücadelelere sahne olan güreşler, aziz güreş seyircisinden tam not aldı. Kocaeli için büyük bir şans olan olan Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Doç. Dr. Sayın Tahir Büyükakın, nasıl ki maddi ve manevi hiçbir fedakarlıktan kaçınmayarak futbolda Kocaelispor'un şampiyon olmasında en büyük pay sahibi ise, gerek pehlivanlara verdiği destekle gerekse de yaptığı organizasyonla yağlı güreş camiasında da adından sıkça söz ettirir oldu.

Büyükakın adından söz ettiriyor

Eskiden yaptığı büyük güreş organizasyonu ile adından söz ettiren bir belediye başkanı ismi vardı. Yücel Yılmaz... Şimdi ise, Yılmaz'ın yerini yaptığı büyük organizasyonla ise, Sayın Tahir Büyükakın aldı. Bu noktada bende değerli başkanı yaptığı bu tür hizmetlerinden dolayı yürekten kutluyorum.

Atlı'nın açıklamaları gündeme bomba gibi düştü

Yağlı güreş gündemi yine yoğun... Kocaeli Sekapark Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin geride kalması ile birlikte bir önceki günde Balıkesir'de bir güreş organizasyonu düzenlendi. Düzenlenen güreşlerde Başpehlivanlığı Türkiye'nin en teknik Başpehlivanı Samsun Ladikli Fatih Atlı aldı. Atlı güreşlerin bitiminde canlı yayında mikrofonlara konuştu. Fatih Atlı verdiği röportaj esnasında kibar bir dille TGGF Başkanı Sayın İbrahim Türkiş'i eleştirdi. Kırkpınar'a 40 Başpehlivan kotasının koyulmasından dolayı ve ligde belirli bir puana da sahip olamadığı için de Edirne Kırkpınar'da güreşemeyecek olmasından ötürü üzüntüsünü ve mağduriyetini dile getirdi. Fatih Atlı'ın bu yaptığı açıklama yağlı güreş camiasında büyük bir yankı buldu. Güreş severler, Edirne Kırkpınar'a koyulan kotanın kalkması yönünde görüş birliğine vardılar. Ayrıca, Fatih Atlı gibi kemerli olan ve yağlı güreşe damgasını vuran çok önemli bir isim olan Recep Kara da maalesef bu yıl Edirne Kırkpınar'da güreşemeyecek.

Yağlı güreşin nabzını o tutuyor

Yalçın Kaynak, yağlı güreş de son yaşanılan gelişmeleri dün ve önceki gün yazdığı makalelerde kaleme aldı. Kaynak, yıllardır hep aynı şeyi savundu. "Edirne'ye sen gel, sen gelme" gibi bir şey demeye kimsenin bir hakkı olmadığını her yazdığı yazıda dile getirdi. Ben de bu konuya ilintili olarak şunu söylemek istiyorum. Yaşlı güreş Bizim gen sporumuzdur. Yağlı güreş bizim kültürümüzün yegane temelidir. Kırkpınar neden somut olmayan kültür mirasımız olarak Unesco'ya girmiştir; işte bu yüzden girmiştir. O nedenle kimsenin bu örf ve ananeyi değiştirmeye hakkı yoktur. Mesela ben kurulduğu günden bu güne aslında bu lig olayına karşıydım. Hatta bunu defalarca yazdığım yazılarda dile getirdim. Sonrasında ise, güzel çekişmeli güreşler olunca da ligin yağlı güreşimize güzel bir heyecan kattığını da söylemekten hiç kaçınmadım. Fakat, o heyecan gün geçtikçe yapılan yerel ve mahalli güreşleri yapılamaz hale getirdi ve yağlı güreş de kan kaybı yaşanmaya başladı. Peki ya şimdi ne olacak. Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Bu yazdıklarıma ilave olarak da şunu söylemek istiyorum. Bu adamın yani Sayın Federasyon Başkanının hiç mi yaptığı güzel bir şey yok? Hep mi hatalı bu adam? Hep mi eksik? Her ne kadar yağlı güreşin menfaati konusunda bir türlü ortak nokta da bulunamıyor olsak da, "Yiğidi öldür, hakkını yeme" misali yaptığı güzel işler de var. Alt boyların yolluğu anlamında, yiyecek içecek ve pehlivanlarımızın yol ve konaklama konusunda, vs. vs.

Yiğidi öldür, hakkını yeme

Aklıma gelmişken hemen söyleyeyim. Önceki sene gitmiş olduğumuz Balıkesir Kurtdereli Mehmet Pehlivan Yağlı Güreşleri'nde Sakaryalı bir küçük pehlivanımız kaldığımız otelde kahvaltı yaparken kulağıma şunları söyledi. "Cemil amca, gelmiş olduğum güreşlerde tıpkı bir Başpehlivan ustalarım gibi KYK Yurdu yerine otel de kaldım. İnanılmaz mutlu oldum." Pehlivanlarımızın bu yaşadığı mutluluğun tarifi yok. Onun için bu küçük gözüken büyük mutlulukları bu çocuklara yaşatan bu başkan ve yönetimi bunları söylemezsek haksızlık etmiş oluruz.

Kısıtlama yarar değil, zarar getirir

Önümüzde eksilerle, artılarla, alınan kararlarla yaşanılacak olan bir Kırkpınar var. Evet, yine yeniden aynı şeyi söylüyorum. Kırkpınar'da kota olmamalı. Bu yersiz kural ve kurallar yüzünden bir başka Şaban Yılmaz'ı kaybetmemek için, bir Ekrem Yavuz gibi değerleri başka Ekrem Yavuz'ları formundayken er meydanlarından uzaklaştırmamak için yerinde ve kültürü zedelemeyecek kararlar almalı, yağlı güreşimizi bu düsturda sevk ve idare etme konusunda adımlar atmalıyız.

2025 Yılı Tarihi Edirne Kırkpınar Yağlı Pehlivan Güreşleri'nin tüm pehlivanlarımız için kazasız, belasız ve sakatlıksız geçmesini temenni ediyorum.

Cemil Tekin / Sadece Güreş Programı Yapımcısı ve Sunucusu

YORUMLAR
DİĞER YAZILARI Karadeniz Kültür Festivali neden Akova Sahasında yapılıyor? ATÇI TAMAM GİBİ ONUN EN BÜYÜK SERMAYESİ DÜRÜSTLÜĞÜ VERİLEN EMEĞİN VE ALIN TERİNİN ADIDIR SADECE GÜREŞ! Boşuna milyonlar seni sevmiyor Ali Gürbüz! Şimdi kenetlenme zamanı Hendek! Bize ne yaptılar? Yoksa, yavaş yavaş ölecek miyiz? ALİ, ELMALI'DA KEMERE GİDİYOR! KİMSE KİMSENİN NASİBİNİ YİYEMEZ! Ben bu durumu kabul etmiyorum Kırkpınar mı? Lig mi? Yoksa, Lig mi? Kırkpınar mı? İnsanı kazanmak mı önemlidir, yoksa kaybetmek mi? 1 DEDE 7 TORUN! Gidemediğimiz Manavgat'ı geride bıraktık! (2. Bölüm) Gidemediğimiz Manavgat'ı geride bıraktık! Bu rüzgar 2019'daki esen rüzgar mı? Atatürk'ün seçme ve seçilme hakkı verdiği kadına, yeni başkan yardımcılık yetkisi verecek mi? Gelin birlik olalım, yarın çok geç olmadan! Sadece başkanlar değil, kadroları da yarışıyor! (Dünkü yazının devamı) Sadece başkanlar değil, kadroları da yarışıyor! SİZİN SİYASETİNİZ BATSIN! Yemin ediyorum ki; Ekrem Başkanın haberi yoktur AYRIŞMAYIN, AYRIŞTIRMAYIN! Bu sefer seni dinlemeyeceğim Ahmet Kavakçı YALÇIN HOCA HENDEKSPOR'DA NE EKSİK? EKREM BAŞKANI TEK GEÇERİM! Şampiyonaya gidecek sporcularına eşofman veremeyen bir federasyonun kapısına kilit vurulsun daha iyi! Üzülme şampiyon; hedefe giderken böyle küçük kazalar olur! PEHLİVAN'IN SİLAHI KİSPET DEĞİL MİDİR? Yağlı güreşin bir değeri elveda diyor, kimsenin ruhu duymuyor! İNANIN NE YAZACAĞIMI BİLMİYORUM! Geride kalan haftada yağlı güreşte neler oldu? BU AYIP BİZE YETER Ortalık fokurduyor, kimsenin ağzını bıçak açmıyor GELİN BİRLİK OLALIM, YARIN ÇOK GEÇ OLMADAN YALÇIN HOCA ÇOK HAKLIYMIŞ ZURNACI KARDEŞLERİN NEDEN SESİ SOLUĞU ÇIKMIYOR? GEÇ KALINSA DA DOĞRU BİR KARAR OLDU BU MU? SİZİN GELENEĞİNİZ! MUSTAFA'DA BİZİM SERDAR'DA! SAYIN BAYKAL BEN YAPMADIM DESENE! KİM SUÇLU, KİM SUÇSUZ HERKES HER ŞEYİN FARKINDA! Küçük bütçelerle büyük işler yapan takımın adıdır Hendek Dereköyspor VERİLEN EMEĞİN VE ALIN TERİNİN ADIDIR SADECE GÜREŞ YAĞLI GÜREŞ TÜRK'ÜN SPORUDUR, DÜNYA'NIN DEĞİL! TGF'de neler oluyor? Kimsenin ağzını bıçak açmıyor! BİRAZ SİTEM ETMEK BENİM DE HAKKIM DİYE DÜŞÜNÜYORUM Gazetecilik ahlakınız yoksa ve bu kisveyi taşıyamıyorsanız Gazetecilik yapmayınız! NE DEMİŞTİK, BU ADAM GÜREŞİ SEVİYOR ARKADAŞ! YAĞLI GÜREŞ ÖNEMLİ BİR DEĞERİNİ KAYBETTİ Hasret sona erdi, Kumluca Güreşleri ile sezon açıldı Siz Bizim Kız'ı tanıyor musunuz? HENDEK GÜNCEL 1 YAŞINDA Hani Hendek'i birlikte yönetecektik ELÇİYE ZEVAL OLMAZ HENDEK'E KAR GELDİ ORTALIK GERİLDİ BUNLARI BİLİYOR MUYDUNUZ? OK YAYDAN ÇIKTI ARTIK YAZMAZSAK OLMAZ SENİ ASLA UNUTMAYACAĞIZ PELE MEHMET OLMADI SAYIN BAŞKAN BU SEFER OLMADI BU HAFTA HENDEK'TE NELER OLDU, NELER YAŞANDI TEŞEKKÜRLER BÜYÜK BAŞKAN FİŞEK HIZINDA YEMEK GÜREŞLER YAPILSIN! ER MEYDANI BOŞ KALMASIN! BAŞKAN MUTLU ADAPAZARI MUTLU SAPLA SAMANI BİRBİRİNE KARIŞTIRMAYALIM... HENDEK’TE NELER OLUYOR... BÜYÜKŞEHİR BELEDİYE ÇALIŞIYOR YAĞLI GÜREŞ'E BU KURALI KİM GETİRDİ?